Hytte med solcellepanel ble solgt før visning

Publisert 25. oktober 2023
«USYNLIG» SOLCELLEPANEL: Hvis du skal bytte tak eller bygge nytt, kan det være smart å velge innfelte solcellepaneler som går i ett med taket. Foto: © PrivatMegleren Valdres/ Christine Stokkebryn / Valdres Foto

Den nybygde hytta til Rolf Ulrich Løkken har energieffektive løsninger og innfelt solcellepanel på taket. Da han skulle selge i et tøft marked, var har spent på interessen. Det ble bokstavelig talt en solskinnshistorie.

– Dette er den mest estetiske løsningen du får tak i. Solcellepanelene blir en del av taket, sier Vegar Jacobsen hos Fjell Elektrikeren Valdres.

Han jobber som solcelleingeniør og har nettopp blitt ferdig med en installasjon på en ny hytte på Nystøllie i Valdres, som sto ferdig i mai.

Jacobsen forteller at han ikke har levert så mange solcellepaneler av den innfelte typen ennå, men han regner med at etterspørselen kommer til å øke når folk får øynene opp for den lekre løsningen.

 

Mannlig elektriker i sort arbeidstøy og caps står smilende foran sølvgrå varebil med logo: fjelle elektrikeren valdres
LEVER AV SOLCELLER: Vegar installerer mange solcelleanlegg i løpet av et år. Han forteller at flere og flere hytteeiere kaster seg på trenden.

Energieffektiv hytte med solceller og smarthusløsninger

Løkken er svært fornøyd med jobben Fjell Elektrikeren Valdres gjorde på hytta som ble bygget for å selges med profitt. Salget gikk over all forventning.

– Jeg ser andre som prøver å selge hyttene sine, og de blir ofte liggende lenge. Denne lå ute i en drøy uke og ble solgt før visning.

I starten var han usikker på om han skulle investere i solcellepanel på hytta. Etter at prosjekteringen viste hvor mye strøm anlegget faktisk kan produsere, ble tvilen feid til side.

– Samarbeidet med Fjell Elektrikeren Valdres var godt og løsningen ble utrolig bra. Jeg vil helt klart anbefale andre hytteeiere å gjøre det samme, sier Løkken.

I tillegg til solcellepanel på taket, er resten av hytta bygget med energieffektive løsninger. Stua og kjøkkenet har varmefolie i gulvet, og i veggene har Løkken fått installert smart styring av varme, belysning og varmtvann.

– Hvis det var jeg som skulle kjøpe hytte nå, hadde solceller og energieffektive løsninger vært et krav på listen.

SMART TIL FJELLS: Denne hytta er spekket med smarte, energieffektive løsninger. Foto: © PrivatMegleren Valdres/ Christine Stokkebryn / Valdres Foto

Produserer strøm til seg selv og naboen

Vekselretteren som hører til solcelleanlegget fungerer slik at energien som produseres sendes rett inn i sikringsskapet. Strømmen Løkken ikke bruker selv, sendes tilbake til strømnettets slik at naboene kan forsyne seg av strømmen.

– Denne typen strømbruk kaller vi et «on-grid system», fordi man bruker strømnettet som batteri. For husstander i et nabolag eller hytter i et hyttefelt passer dette perfekt, fordi det er dyrt å ha et eget batteri, sier Jacobsen.

For hytter og hus som ligger lenger unna et tettbygd strøk og områdets netteier, kan et off-grid-system være en bedre løsning.

Off-grid: Solcelleanlegget er ikke tilknyttet strømnettet og koblet med batterier.
On-grid: Solcelleanlegget er tilknyttet strømnettet og fungerer uten batterier.

Ny og moderne brunsvart hytte med sort tak med innfelt solcellepanel.

Fordelene med solcellepanel merkes godt

På en splitter ny hytte vil fordelene med solcelleanlegg merkes svært godt.

– Denne hytta har en estimert produksjon på rundt 7 000 kilowattimer i året. Det kan tilsvare omtrent all strømmen som blir brukt i hytta på et år, forteller Jacobsen entusiastisk.

Han presiserer at flere faktorer påvirker regnestykket, blant annet hvor mye strøm du bruker og solforholdene gjennom året. Nye og energieffektive hytter krever mindre strøm og egner seg godt for solceller, men det er også mye penger å spare på eldre hytter, ifølge Jacobsen.

 

Nyt hyttelivet med lavere strømregninger

Jacobsen monterer rundt tjue solcelleanlegg i året, og før vinteren er det høysesong.

– Mange har tatt steget og installert solceller på taket, men Norge har fremdeles et stort og uutnyttet potensial for sol-produksjon.

Hvis du vurderer solceller på hytta eller huset ditt, anbefaler Jacobsen at du kontakter din lokale Norgeseliten-elektriker for å komme i gang.

­– De som hadde solceller på dette tidspunktet i fjor koste seg med lave strømregninger. Kraftbransjen har meldt om høye priser en stund framover, så de med solceller på taket, merker nok den positive effekten i år også.

Uansett om du får solcelleanlegget installert før vinteren eller ikke, vil det uansett lønne seg i det lange løp, påpeker Jacobsen.

Sertifikater

Samarbeidspartnere